ZUPA SELEROWA SOPOCKA

75 dag selera naciowego
1 porcja włoszczyzny bez kapusty
4-5 ziemniaków
1 mała puszka pomidorów w zalewie
(40 dag) 1 łyżka margaryny 1 łyżka masła lub margaryny 6 szklanek rosołu z kostki garść posiekanej natki pietruszki
lub selera szczypta cukru sól, pieprz
Włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno po-szatkować. Łodygi selera oczyścić z liści oraz pokroić cieniutko w poprzek. Jarzynki i seler naciowy zeszklić na łyżce tłuszczu na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do przyrumienienia. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do jarzynek; gotować na małym ogniu 10 minut. Zalać rosołem z kostki, ewentualnie doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu kolejne 10 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę, dodać do zupy i gotować do miękkości. Do gotowej zupy dodać masło, posiekaną zieleninę i ewentualnie doprawić.

Responses are currently closed.