ZUPA SEROWA ZUPA KOZIENICKA

3 kostki topionego serka (po 10 dag) 3 szklanki rosołu z kostki (grzybowy,
warzywny, drobiowy) 1 szkłanka śmietany (18%) 3 łyżki mąki pszennej 2-3 ząbki czosnku garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, bazylia,
tymianek) sól, pieprz
Zagotować rosół z kostki, dodać serki i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, dopóki serki się nie rozpuszczą. Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do zupy i podgrzewać, stale mieszając, na małym ogniu, dopóki zupa nie zgęstnieje. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do zupy razem z zieleniną. Podawać z grzankami z bagietki albo bułki wrocławskiej lub z groszkiem ptysiowym.

Responses are currently closed.