ZUPA SŁUPSKA SZCZAWIOWA

75 dag ziemniaków 20 dag szczawiu 1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany
2 jajka ugotowane na twardo garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, lubczyk) sól, cukier warzywna przyprawa typu vegeta
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i zalać 3 szklankami gorącej wody z dodatkiem przyprawy warzywnej. Gotować do miękkości. Szczaw przebrać, osączyć i drobniutko posiekać, dodać do gotujących się ziemniaków. Zagotować i zdjąć z ognia. Mąkę przesiać i rozprowadzić kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, dodać mąkę i stale mieszając podgrzewać na małym ogniu do wrzenia. Dolać do ziemniaków i dobrze wymieszać. Dodać śmietanę i posiekaną zieleninę, wymieszać. Doprawić solą i cukrem. Jajka pokroić na cząstki, na każdym talerzu położyć połowę jajka. Zalać gorącą zupą.

Responses are currently closed.