ZUPA SOSNOWIECKA KALAFIOROWA

6 szklanek esencjonalnego rosołu z kostki (warzywny, drobiowy, grzybowy)
l kalafior łub 1 opakowanie mrożonego kałafiora (50 dag)
h szklanki śmietany (18%)
1/2 szklanki mleka, 1 łyżka mąki
garść posiekanej zieleniny (koperek, natka pietruszki, lubczyk)
sól, pieprz
ewentualnie 2 ziemniaki
Kalafior dokładnie umyć, usunąć głąb i podzielić na różyczki (kalafior mrożony wystarczy przelać na cedzaku gorącą wodą). Wrzucić do wrzącego rosołu z kostki i gotować do miękkości. Jeśli dodajemy do zupy ziemniaki, należy je obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka razem z rozdrobnionym kalafiorem. Mąkę przesiać i rozprowadzić mlekiem, wymieszać ze śmietaną. Dodać do zupy i wymieszać na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić do smaku i obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.