Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA TRADYCYJNY ŚMIETNIK MAŁOPOLSKI | Przepisy kulinarne

ZUPA TRADYCYJNY ŚMIETNIK MAŁOPOLSKI

1 duża porcja rosołowa z kurczaka lub indyka,
ewentualnie 50 dag skrzydełek z kurczaka 50 dag ziemniaków
50 dag białej, włoskiej lub pekińskiej kapusty /? porcji mrożonego kalafiora 50 dag marchewki 5 dag zielonego groszku (może być
z puszki) garść posiekanej zieleniny
(natka pietruszki, koperek,
szczypiorek) 1 duża cebula
1 listek laurowy
2 goździki
4-5 ziaren pieprzu
2-3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać sześcioma szklankami wody. Cebulę pokroić na ćwiartki, wbić w nie goździki
i dodać do mięsa razem z listkiem laurowym, pieprzem i zielem angielskim oraz sporą szczyptą soli. Zagotować na dużym ogniu, zszumować i gotować dalej na małym ogniu do miękkości. Następnie wyjąć, ostudzić, oddzielić mięso od kości i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę, kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Rosół przecedzić i ponownie zagotować, dodać najpierw marchewkę i ziemniaki, a po 10 minutach zamrożony kalafior i poszatkowaną kapustę – gotować do miękkości. Dodać rozdrobnione mięso i dużą garść posiekanej zieleniny. Przed podaniem spróbować i ewentualnie doprawić.

Responses are currently closed.