Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA WARSZAWSKA KWAŚNICA | Przepisy kulinarne

ZUPA WARSZAWSKA KWAŚNICA

1-2 wędzone udka kurczaka łub kawałek wędzonego indyka (około 30 dag)
50 dag dobrej kiszonej kapusty (od jej jakości zależy ostateczny rezultat) i 1 szklanka kwasu z kapusty
listek laurowy
2-3 ząbki czosnku
sól, cukier,
pieprz lub papryka
Wędzone mięso zalać zimną wodą, dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz listek laurowy i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, gotować tak długo, aby powstał esencjonalny rosół. Mięso wyjąć i rozdrobnić. Wywarem zalać odciśniętą kapustę, doprawić do smaku i gotować na małym ogniu, aż kapusta nieco zmięknie (nie powinna się rozgotować!). Dodać szklankę kwasu kapuścianego i raz jeszcze zagotować – sprawdzić smak. Podawać z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami. Kwaśnica powinna być kwaśna (jak sama nazwa mówi) i dość pikantna.

Responses are currently closed.