ZUPA WIOSENNA SEROWA

6 szklanek esencjonalnego rosołu
z kostki 20 dag startego sera (mogą być wiórki
rozmaitych serów) duża garść posiekanej zieleniny
(szczypiorek, rzeżucha, natka pietruszki,
bazylia, tymianek, estragon) 3 łyżki mleka 1 ząbek czosnku 1 żółtko sól, pieprz
Zagotować rosół. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać. Ser wymieszać z mlekiem, dodać do rosołu, podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, do chwili gdy ser się całkiem rozpuści, zdjąć z ognia, dodać czosnek i wymieszać. Żółtko wymieszać z 3-4 łyżkami lekko ostudzonej zupy, dodać do pozostałej zupy, dobrze wymieszać i obficie posypać posiekaną zieleniną. Podawać z grzankami (wyjątkowo smaczne są grzanki z razowca na miodzie) lub ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Responses are currently closed.