ZUPA WSPOMNIENIE LATA

60 dag jabłek (najlepsze są antonówki
lub renety) 20 dag mrożonych czarnych jagód sok i skórka otarta z połowy
pomarańczy 3 goździki 4-6 łyżek cukru
2 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
3 goździki
oddzielnie ugotowany makaron
Jagody rozmrozić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać sok i skórkę pomarańczową, jagody oraz goździki i cukier. Zalać 6 szklankami wrzącej wody, gotować 15 minut. Lekko ostudzoną zupę przetrzeć przez sito lub zmiksować, usuwając goździki, ponownie zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, dodać do zupy, i stale mieszając, podgrzewać do chwili gdy zupa zgęstnieje. Doprawić. Podawać najlepiej z oddzielnie ugotowanym makaronem (łazanki, wstążki, krajanka) lub z naleśnikami pokrojonymi w makaronik lub łazanki.

Responses are currently closed.