Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA ZIELONA ZUPA NADODRZAŃSKA | Przepisy kulinarne

ZUPA ZIELONA ZUPA NADODRZAŃSKA

60 dag porów 1-2 cebule
4 szklanki esencjonalnego rosołu z kostki (warzywny, drobiowy, grzybowy)
1 łyżeczka margaryny lub masła 4 łyżki śmietanki
2 żółtka i 1 jajko
2 łyżki przesianej pszennej mąki sól, pieprz
garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki, bazylia)
3 łyżki startego sera (parmezan, oscypek, kaszkawał)
Pory oczyścić, przycinając ciemne bądź uszkodzone końce liści, drobno poszat-kować. Cebule pokroić w kostkę lub piórka. Pory i cebule zeszklić na tłuszczu, zalać wrzącym rosołem i gotować do miękkości. Jedno jajko ubić z mąką i szczyptą soli, przelać do dzbanuszka lub kubka z dzióbkiem. Przygotowane ciasto wlewać cienkim strumyczkiem do wrzącej zupy, zagotować. Kiedy kluski wypłyną, zdjąć z ognia. Żółtka lekko ubić ze śmietanką, dodać 2-3 łyżki zupy i delikatnie połączyć z resztą zupy, uważając, aby żółtka się nie ścięły. Doprawić do smaku i obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.