Warning: include_once(/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php): failed to open stream: Permission denied in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305

Warning: include_once(): Failed opening '/home/adp/przepisy.pure.pl/wp-content/plugins/wordpress-support/wordpress-support.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php:/usr/local/php5/lib/pear') in /home/adp/przepisy.pure.pl/wp-settings.php on line 305
ZUPA ZIEMNIACZANKA BIAŁOSTOCKA | Przepisy kulinarne

ZUPA ZIEMNIACZANKA BIAŁOSTOCKA

1 porcja włoszczyzny z kapustą 8 dużych ziemniaków 3—4 suszone grzybki 1 łyżeczka mąki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1—2 łyżki margaryny lub dobrego oleju 1/2 szklanki mleka garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) sól, pieprz ewentualnie 1 kostka rosołowa grzybowa
Poprzedniego wieczoru grzyby umyć i zalać ciepłą przegotowaną wodą (6 szklanek). Następnego dnia włoszczyznę oczyścić i zetrzeć na tarce jarzynowej lub drobniutko poszatkować. Dusić na tłuszczu, na małym ogniu do chwili, gdy warzywa zmiękną. Namoczone grzyby pokroić w pase-czki i dodać do włoszczyzny wraz z wodą, w której się moczyły, następnie dodać przyprawy i ewentualnie kostkę rosołową, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować na niewielkim ogniu
50 dag ziemniaków
15 dag wędzonego kurczaka lub indyka
1/4 sporego selera
2 spore cebule
4 łyżki oleju słonecznikowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
5 szklanek rosołu z kostki 2 jajka
listek laurowy, sól, starta gałka
muszkatołowa garść posiekanej zieleniny (tymianek,
natka pietruszki)
20-30 minut. Przesianą mąkę rozprowadzić chłodnym mlekiem, dodać do zupy i podgrzewać, stale mieszając na małym ogniu, dopóki zupa nie zgęstnieje. Obficie posypać posiekaną zieleniną.

Responses are currently closed.