ZUPA ZUPA CEBULOWA A LA PRZYPKOWSKI

1/2 bochenka ciemnego chleba (najlepszy
jest razowiec na miodzie) 6 szklanek esencjonałnego rosołu z kostki
(warzywny, grzybowy, drobiowy, curry) 3-4 łyżki margaryny lub masła 4-6 dużych cebuł szczypta imbiru, goździków, gałki
muszkatołowej curry sól
Razowiec pokroić na kromki, wstawić do nagrzanego piekarnika i wysuszyć. Cebule drobno posiekać i udusić na maśle. Zalać rosołem z kostki i dodać pokruszony suchy chleb. Gotować na małym ogniu do chwili, gdy chleb całkiem się rozgotuje. Przetrzeć przez sito lub zmiksować i doprawić do smaku. Zupa powinna być gęsta i dość pikantna. Taką zupę najlepiej podaje się bez żadnych dodatków, w małych glinianych lub kamionkowych miseczkach lub w bulionówkach.

Responses are currently closed.