ZUPA ZUPA POROWA

50 dag porów (tylko jasne części)
4 szklanki rosołu z kostki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka mleka
1 łyżka margaryny lub oleju
3 żółtka
mielona ostra papryka, sól
garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, szczypiorek) groszek ptysiowy lub świeże grzanki
z ciemnego lub jasnego pieczywa
Pory oczyścić i drobniutko poszatkować, zeszklić na łyżce tłuszczu. Zalać gorącym rosołem wymieszanym z koncentra-
tern, gotować do miękkości, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Mleko zagotować, lekko ostudzić i delikatnie wymieszać z żółtkami, uważając, aby się nie ścięły. Dodać kilka łyżek zupy, wymieszać, a następnie ostrożnie połączyć z zupą i wymieszać. Doprawić do smaku. Przed podaniem obficie posypać posiekaną zieleniną. Podawać z groszkiem ptysiowym lub świeżo przygotowanymi grzankami. Można także podać do zupy diablotki: kromki czerstwej bagietki posmarować masłem lub margaryną, posypać startym serem i mieloną papryka i wstawić na 5-10 minut do nagrzanego piekarnika.

Responses are currently closed.