ZUPA ŻUREK Z PIECZARKAMI

25 dag pieczarek 1 spora cebula
4 szklanki rosołu z kostki (najlepiej
grzybowego) lub wywaru
z warzyw 2 szklanki żuru z butelki 1-2 listki laurowe 1-2 ziarna ziela angielskiego 2-3 ziarnka pieprzu 1-2 ząbki czosnku l kg gotowanych ziemniaków 1-2 łyżki oliwy, oleju lub margaryny garść posiekanej zieleniny (natka
pietruszki, koperek, szczypiorek)
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Pieczarki oczyścić, grubo po-szatkować i dodać do cebuli razem z pokruszonym listkiem i lekko potłuczonym zielem oraz pieprzem. Dusić do miękkości na małym ogniu, ewentualnie podlewaj ąc 1 —2 łyżkami wody. Uduszone grzyby zalać rosołem z kostki i gotować na średnim ogniu około 10 minut. Dolać żur i zagotować. Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli i dodać do zupy razem z posiekaną zieleniną. Skosztować, ewentualnie doprawić. Ziemniaki posypać posiekaną zieleniną. Można też okrasić je odrobiną tłuszczu, lub – dla zdecydowanych mięsożerców – podsmażonym boczkiem pokrojonym wkostkę. Pieczarki można zastąpić mieszanymi grzybami leśnymi.

Responses are currently closed.